• 1
  • 2
  • 3

D.V.R.P.S.

Novice

Poročilo o iskalni akciji na Rakovi Jelši

Napisal Iztok Štajer on . Posted in Novice

Na prošnjo PP Vič, da se še enkrat preišče območje potoka Trnovec na Rakovi Jelši, kjer se je pred 3 tedni utopil starejši občan, sva se iskalne akcije 3.12.2014 udeležila Iztok Štajer in Tea Vardjan Rožič, poleg 9 članov ERPS in 5 policistov.

Žal je bilo iskanje neuspešno.

POROČILO O REZ preizkušnji

Napisal Robert Magajna on . Posted in Novice

V soboto 22.11.2014 sva se z Matevžem udeležila REZ preizkušnje na Primorskem. Tik pred odhodom sva dobila  obvestilo, da se Staša preizkušnje ne more udeležiti zaradi bolezni.

Z Matevžem sva se ob 9:30h dobila na Brezovici in odšla v Postojno. Po kratkem iskanju sva prišla do izhodišča. Ob 11:30 sva štartala z iskanjem, preiskala ruševino in težko prehoden teren, na katerem je še vedno veliko podrtih dreves od spomladanskega žleda. Teren za iskanje je bil zelo obširen.  Na ruševini sta najina psa oblajala trikrat  in na IPU enkrat.

Po uri in deset minut sva končala z iskanjem in odšla v Društvo Postojna na golaž in po potrdilo o udeležbi.

V popoldanskem času sva se vrnila domov.

POROČILO O REZ PREIZKUŠNJI Postojna – Laže 22.11.2014

Napisal Majda Jesenko on . Posted in Novice

Scenarij vaje:

Letalska nesreča v jutranjih urah noči na soboto.

Manjše potniško letalo, z 10 potniki in 3 člani posadke, je pri poskusu zasilnega pristanka zaradi tehničnih težav zgrešilo večji travnik, kjer bi lahko zasilno pristalo.

Pri ponovnem kroženju je letalo že v zraku razpadlo in po delih padlo na širše območje.

Večji del letala je zadel proizvodni obrat, kjer so bili takrat v službi trije delavci.

Še vedno pogrešajo dva delavca iz porušene tovarne in 5 potnikov iz letala.

Poročilo o nacionalnih izpitih

Napisal Alenka Ajdič Zorič on . Posted in Novice

V nedeljo 23.11.2014 so na lokacijah poligona DVRPS (poslušnost in ovire), Hauptmance (iskanje pogrešanih v naravi) in Iga (ruševina) potekali nacionalni izpiti, katere je sodila Alenka Ajdič Zorič. Izpitov so se udeležili: Boris Arzenšek s Piko (IPO E), Lara Skopec z Blue (IPO E), Iztok Štajer z Mitzy (IPO E), Žana Hvastija z Viki (IPO E), Vesna Hude z Ercom (IPO A) in Silvana Šneberger z Arturjem (ruševina A).

Ob sedmi uri zjutraj smo pričeli z iskanjem na Hauptmanci. Štirje člani društva s svojimi psi so uspešno zakjučili iskanje, žal enemu psu ni uspelo najti ponesrečenca.

VAJA IPA MNE QUAKE 2014

Napisal Dušan Weber on . Posted in Novice

Vaja IPA MNE QUAKE 2014, ki je potekala v Črni gori od 20. – 24. oktobra, je bila letos ena največjih vaj zaščite in reševanja v Evropi. Na vaji so sodelovale reševalne ekipe iz devetih držav. Sodelovalo je 225 reševalcev s 67 vozili in 14 psi.

 

Vaja je temeljila na scenariju potresa magnitude 7,2 ki je 20 oktobra ob 4:20 po lokalnem času prizadel območje Podgorice in Danilovgrada. V nesreči je bilo po prvih podatkih poškodovanih preko 200.000 oseb, potres pa je zahteval tudi več sto žrtev. Črna gora po scenariju aktivira vse svoje lokalne enote in službe za Zaščito in reševanje, vendar zaradi razsežnosti potresa niso kos situaciji. Vlada Črne gore preko mehanizma civilne zaščite EU zaprosi za mednarodno pomoč v obliki enot za iskanje in reševanje v urbanem okolju USAR – Urban Search and Rescue.

Na prošnjo se odzovejo enote iz devetih držav: Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Makedonija, Kosovo, Srbija, Turčija, Hrvaška in Slovenija s svojo MUSAR enoto – Middle Urban Search and Rescue.

 

Praktični del vaje se je pričel v torek 21. oktobra s prihodom enot v RDC - Reception and Departure Center in namestitvijo enot v BOO – Base of Operations  Policijskega centra specialnih enot Zlatica. V BOO je bila udeležencem zagotovljena hrana, pitna voda, sanitarije… Za nastanitev (šotore) in drugo logistično podporo (elektriko, ogrevanje….) so morale reševalne enote poskrbeti same.

Pri izvedbi vaje so pomagali trenerji in ocenjevalci iz evropskih in partnerskih držav.